Wat is krav maga

Wat is krav maga

Krav Maga is een moderne, praktische en beproefde wijze van zelfverdediging, toegesneden op de huidige agressie

in de wereld. Het wordt gekenmerkt door de logische benadering van zelfverdediging en gevechtssituaties waarbij

men, na een korte periode van instructie, een relatief hoog peil kan bereiken. Krav Maga werd zorgvuldig ontwikkeld

voor een breed publiek en is daarom te gebruiken voor het leger, justitie, veiligheidsdiensten en burgers.

 

Het systeem is vaak geprezen door ervaren vechters, vechtsporters, militairen en politieagenten, maar Krav Maga spreekt ook beginners aan vanwege de eenvoudige en realistische benadering ten aanzien van persoonlijke veiligheid. Feitelijk is Krav Maga de ideale zelfverdedigingsmethode voor mannen, vrouwen, kinderen, ouderen en lichamelijk zwakkeren.

 

Kort de voordelen op een rij:

- Je traint om jezelf te verdedigen in de realiteit
- Technieken zijn eenvoudig aan te leren
- Vergroot je zelfvertrouwen
- Zeer effectief
- Iedereen kan het leren, er is geen ervaring vereist

 

Voor wie is Krav Maga

Ben jij wel eens in een dreigende situatie terecht gekomen? Wordt je geïntimideerd? Voel je je onzeker? Of krijg je te maken met agressie op je werk?
Dan is Krav Maga precies wat je nodig hebt! Het biedt je inzicht waardoor je eerder signalen oppikt uit je omgeving en dreigende situaties kunt voorkomen.
En mocht een aanval onvermijdelijk zijn, dan kun je je er in ieder geval tegen verdedigen. Krav Maga is gebaseerd op natuurlijke reflexen, daardoor is het door iedereen makkelijk aan te leren. Je hoeft niet sterk te zijn en ervaring in andere vechtsporten is niet nodig. Na verloop van tijd zul je merken dat kracht maar ook je conditie enorm zijn toegenomen.

 

Geschiedenis

Krav maga (Hebreeuws: קרב מגע, contactgevecht) is een verdedigingskunst die werd ontwikkeld in Hongarije en Tsjecho-Slowakije in de dertiger jaren van de vorige eeuw door Imre Lichtenfeld, ook wel bekend onder de hebreeuwse naam Imi Sde-Or. Imi werd al jong geconfronteerd met antisemitisme en het geweld dat daarmee gepaard ging. Hij beoefende al op jonge leeftijd krachtsporten zoals gewichtheffen en worstelen, en werd in het laatste zelfs kampioen. Hij hielp de joodse gemeenschap, in zijn woonplaats Bratislava, zich te beschermen tegen de opkomende nazi milities. Lichtenfeld realiseerde zich al snel dat zijn sporten weinig te doen hadden met de realiteit en zo begon hij een systeem van vaardigheden te ontwikkelen voor zelfverdediging in levensbedreigende situaties.

Na zijn aankomst in het Britse mandaatgebied Palestina in 1942 begon hij les te geven aan de joodse ondergrondse organisaties Haganah en Palmach. Bij het uitroepen van de staat Israel in 1948 werd Imi Chief Instructor Physical Training in het Israelische leger. In deze periode werd zijn systeem Krav Maga genoemd. In 1964, op 54 jarige leeftijd, ging Imi uit de actieve dienst. Hij paste Krav Maga aan op de behoeftes van politie en gewone burgers. In samenwerking met het Ministerie van Onderwijs werden niet-militairen opgeleid tot instructeur zodat Krav Maga in Israel voor iedereen bereikbaar werd. In 1978 werd daarom ook de Israeli Krav Maga Association opgericht. Na 1980 is er een internationale verspreiding van Krav Maga op gang gekomen nadat eerst de Main Training Center van de FBI en de New York Field Office van de FBI hun interesse hadden geuit bij door de VS reizende Israelische instructeurs. Hierna is begin jaren negentig de International Krav Maga Federation (IKMF) opgericht.

Op dit moment wordt Krav Maga in Israel onderwezen aan alle IDF soldaten inclusief alle Special Forces eenheden. Verder wordt Krav Maga gebruikt om de Israelische politie, Israelische geheime dienst en alle veiligheidsdivisies (Mossad, Shin Bet) te trainen. Inmiddels wordt ook buiten Israel over de hele wereld, Krav Maga geleerd aan burgers, militairen, politie en veiligheidsdiensten. Voorbeelden hiervan zijn militairen en andere diensten van Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italie, Verenigde Staten, Polen, Zweden, Australie en Nieuw Zeeland. In Nederland is Krav Maga een onderdeel van de opleiding tot politieagenten en militairen.